Vše, co jste potřebovali vědět o kolagenu (a báli jste se zeptat)
Slovo kolagen pochází z řeckého slova kolla, což znamená klih nebo lepidlo. A právě z kůže a kostí zvířat se původně klihy vyráběly.
Z chemického hlediska je kolagen ve vodě nerozpustná bílkovina, která je základní stavební hmotou kostí, chrupavek, šlach, vaziva a především kůže. V těle savců tvoří 25 -30 % všech proteinů, v lidském těle pak 70% kůže.
Existuje několik typů kolagenu, z nichž nejdůležitější jsou typy I, II, III, IV a V. Typ I je nejrozšířenější a nachází se v pokožce, šlachách, kostech a zubech, za strukturu chrupavek je zase zodpovědný typ II.
Typ III je kolagen embryonálního vývoje, typ IV se vyskytuje v membráně epitelů a typ V je charakteristický pro stěnu krevních cév.
Od 25. roku života se obsah kolagenu v lidském těle snižuje, po 45. roce jeho tvorba prakticky ustává.
Nedostatkem kolagenu pak vznikají typické projevy stáří. Pokožka je nejenže suchá, ztrácí lesk a elasticitu, ale zvyšuje se také riziko vzniku celulitidy, tvoří se vrásky, kvalita vlasů a nehtů se zhoršuje. Samozřejmě dochází též k bolestem kloubů až omezení pohyblivosti.
Doplňování kolagenu je tedy potřebné nejen pro správné fungování pohybového aparátu, ale i pro zachování zdravé a pružné pokožky bez vrásek.
Díky svým kvalitám se preparáty s kolagenem stávají oblíbenými nejen ve zdravotnictví, ale i v kosmetice.
Účinky kolagenu:
-intenzivní hluboká hydratace
– zvýšení elasticity pokožky
– vyhlazení drobných vrásek
– zpomalení stárnutí pokožky
– zesvětlení pigmentových skvrn
– účinná doplňková terapie při léčbě celulitidy
– vysoká účinnost proti rozšířeným cévám a striím
– nevyvolává alergické reakce
– regeneruje nehty a vlasy
– má antikolaguační vlastnosti
– ochrana před vznikem krevních sraženin
– zlepšuje hojení pokožky při poraněních a popáleninách
-obsahuje glycin, který je důležitý pro zdravý růst svalů.
Jak vybrat správný kolagen?
Mořský kolagen vs. živočišný
Mořský kolagen– je vyráběný z mořských ryb. Účinně váže vodu, zabraňuje vysychání pokožky. Alergie na tento typ kolagenu se vyskytují jen zřídka.
Mořský kolagen je protein extrahovaný z kůže, kostí, ploutví a šupin mořských ryb, především tresky a lososa. Tento kolagen je šetrným způsobem zbaven rybího zápachu při zachování nutriční hodnoty. Rybí kolagen má vynikající biologickou dostupnost, tj. rychlost jakou se kolagen vstřebává do těla po jeho požití.
Čistý mořský kolagen je bohatý na peptidy, zejména na:
HYDROXILIN je nejdůležitější složka pro produkci kolagenu v buňkách
ARGINÍN pomáhá stimulovat imunitní systém
ALANIN dodává energii do svalových tkání, mozku a centrálního ne
rvového systému a posiluje imunitní systém
GLYCIN spouští uvolňování kyslíku potřebného pro proces tvorby buněk
Živočišný kolagen– se získává z hovězího dobytka a prasat vyžaduje ofenzivně chemické a enzymatické zpracování, což způsobuje značnou degradaci proteinů. Tento kolagen obsahuje také priony – infekční bílkoviny, které můžou vyvolat smrtelné ochromení nervového systému – BSE anebo Creutzfeld – Jakobovou chorobu. Ryby a nižší organismy nemají schopnost produkovat priony.
Při zpracování do kosmetických a potravinových přípravků se však sterilizuje, co znamená, že výskyt alergií je minimalní a riziko BSE nehrozí.